HOWTO: Service på grafikkort!

Mitt nu rätt gamla Powercolor Radeon RX 590 8GB Red Dragon hade en tendens att låta väldigt mycket när man spelade de enklaste spel. Så efter flytt och haft burken nedpackat ett tag upptäckte jag att problemen förvärrats ännu mer.

Nu krävdes det bara gajming så dök burken nu och då eller bara lät förfärligt med grafikkortsfläktarna på max. Råkade dessutom sammanfalla med rejält omarbetad drivare från AMD – så misstanken landade ju där först. Efter massa strul och försök att byta till äldre version av drivrutiner som tillslut i samband med krascher fick hela burken att sluta boota fick det bli en paus (annat pocka på i flytt- och renoveringskaos).

Nu tillslut tog jag tag i att först riva burken lite och ta bort felkällor som kanske kunde bidra till strulet. Riser card bortplockat och grafikkortet monterat direkt i moderkortet. Total ominstallation av windows och testkörningar. Samma strul – lite last så dök burken eller så krascha bara drivrutinerna för grafikkortet. Så jag började misstänka att kylningen såklart var dålig då fläktarna så gärna sprang upp i max varvtal.

Letade bland alla flyttlådor och hittade kylpasta men rackarns så gammal den var så jag beställde ny helt enkelt för säkerhetsskull. Sen efter den anlänt var det dags att demontera grafikkortet! Fram med ifixit toolkit! Här ska skruvas burk – DrData to the rescue! 🙂

  1. Först lossar man plastkåpan till grafikkortet som hjälper fläktarna att trycka luften genom kylflänsen.
  1. Sen lossar man strömmatningen till fläktarna försiktigt så inga pinnar går sönder. Fungerar bra med nått i plast (t.ex ett plektrum eller en liten sån plastkofot som brukar ingå i mobilreparationskit).
  1. Sen är det dags att lossa själva kylflänsen! På mitt grafikkort är samtliga 6 skruvar fjäderladdade men lika. En var dock händigt plomberad med en liten klisterettiket (röda pilen). Bara å spräcka så klart – läääänge sedan jag hade garanti på detta kort!
  1. Lyft sedan försiktigt kylflänsen och såklart undvika kladda ner! I mitt fall hade faktiskt stora delar av kylpastan slutat vara kladdig och liknande mer typ gammeldags häftmassa. Som synes på bilderna nedan så var också kylpastan inte speciellt bra applicerad från fabrik. Mitt stackars kort har nog jobbat i onödan med kylning sen länge!
  1. Nu är det dags att ta bort all gammal kylpasta och applicera ny! Torkade med vanlig pappershandduk men det kan vara bra med lite rengöringsalkohol. Jag ersatte sedan med billig kylpasta (klicka här för att hitta Arctic Silver 5 kylpasta 3,5g) från inet.se som hade grymt snabb leverans som vanligt!
  1. Sen är det bara att försiktigt sätta tillbaka kylflänsen, skruva dit alla sex fjäderskruvarna, sätta tillbaka strömmen till fläktarna samt skruva fast plastkåpan igen! Efter lite återmontering i själva datorn är det sen dags att testköra!
Ett gott tecken att grafikkortet startar med fläktarna av då det inte är någon betydande last!

Skönt nog löste detta alla problem direkt och efter en hel del hårdkörning med lite olika benchmarkprogram som plågade burken lyckades jag konstatera att jag max kunde nå runt 76 grader och fläktarna höll sig då mellan 1700 och 2000 varv per minut och når aldrig dom infernaliska höjderna av 2800+ rpm. Underbart!

Gjorde en kort video på själva mekandet också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up