Reparatören-Sören goes GoPro HD Hero3

Reparatören-Sören är lös på StudioTvär!

IMG_8942Roat (?) mig här i veckan med att ge mig på att reparera en GoPro-kamera som fått en ”körnare” nästan mitt i linsen efter en rejäl krasch i backen! Jösses så pilligt men onekligen spännande!

Vad var klurigast då? Ja man lär ju hitta reservlins av rätt sort vilket var en förvirrande resa. Sen lär man sluta vänta på att det ska bli billigare någon gång när det är VÅR svenska krona som ramlar nedåt mot andra valutor. Sagt och gjort beställde jag en lins på typ lite chansning (alltid spännande när leverantören knappt kan engelska). Döm om min förvåning när en lins dök upp på typ bara 2 veckor ända borta från Kina!

IMG_8941Sen var det det här med att skruva isär byta och skruva ihop…. Oj oj oj! Pilligt var bara förnamnet! Som tur är gillar min far att handla små lådor med diverse bra, bättre och bästaste uppsättningarna med bits och mejslar! För detta behöver man dom BÄSTASTE utan tvekan! Efter en del ”oj-har-jag-blivit-gammal-för-jag-ser-ju-inte-skruvarna-längre” och ”vart-törs-man-bryta-då” ångest kom jag till slut in i kameran och kunde börja reparera (göra åverkan?). Hade som tur var en liten påse med specialprylar för iPhone reparation som bland annat innehåller diverse plastbrytjärn och en riktigt bra pincett. Sjukt skraj för att få något på sensorn sen lite dåliga erfarenheter av misslyckad rengöring av min gamla D80 systemkamera så blev man lite svettig! 🙂

Men rätt vare va låg den i allafall där i bitar och jag hade klurat ut hur man fick lös den gamla linsen och dit den nya! Skruva skruva skruva!!! Sen blev det testning och första lilla filmsnutten var dimmigare än Lützen-dimman…. Lättare panik! Insåg dock att det helt enkelt var fokuseringen som blev heeeeelt fel för extrem närbild på min stora näsa blev ju bra (nåja)! Mer forskning på nätet och en del klurande senare så upptäckte jag till min glädje att utbyteslinsen INTE var värmelimmad så man kunde ju justera den med bara fingrarna även om det krävde avtorkning av linsen mellan varje försök. Hysteriskt många småfilmsnuttar senare med synkning och i/ur-koppling tyckte jag det såg mörkt ut. Läste lite mer på nätet och skaffade en liten HDMI-dongel så jag kunde koppla direkt till en stor teve och dessutom utrustad med vetskapen att det handlade om millimetrar man ska vrida fick jag rätt snart skapligt bra bild!

Upp till test! Laddade kameran full och satte den på en låda på mitt balkongbord lite snett vinklad uppåt med det mobilställ som jag hade som underlag när jag skruvade isär den (på bilden ovan) så drog jag igång en timelapse….

Här är resultatet:

[embedplusvideo height=”401″ width=”660″ editlink=”http://bit.ly/1CDrCul” standard=”http://www.youtube.com/v/EeNxxfSDop4?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=EeNxxfSDop4&width=660&height=401&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep4117″ /]

Nånting jag kommer göra igen? Skulle inte tro det… Men jag ska testa mer funktioner och försöka bestämma mig för om fokuseringen behöver justeras mer. Jag ska ta ut den i rejält solsken så man ser bra vad den fångar!

Men jag är rätt nöjd! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up